Cum reusesc  brandurile sa devina pasiunea consumatorilor?

Aparitia unui brand nou pe piata care ofera un produs/ serviciu similar cu cele existente deja , are la baza un proces destul de complex. Construirea unui brand presupune suma tuturor elementelor diferentiatoare de celelalte branduri existente, menite sa-i aduca valoare usor de perceput in mintea potentialului consumator.

Construirea mesajului-conturarea imaginii pentru un brand

Inainte de a-si construi un mesaj, brandul trebuie sa aiba conturate valorile, atributele si beneficiile  pe care vrea sa le transmita. Aceste valori, reprezinta de fapt apelul la uman. Umanitatea brandului este data de mesaj cu rolul de a-l pozitiona si de a-l face pe consumator sa se identifice cu acesta.

Atitudinea brandului trebuie sa se regaseasca in atitudinea si comportamentul pe care il are consumatorul. Astfel, toata comunicarea brandului trebuie sa creeze o punte de legatura intre el si potentialul consumator.

Oamenii sunt diferiti, asta nu-i o noutate. Fiecare om seamana intr-o oarecare masura cu un alt om, dar la randul lui, fiecare om cauta atat asemanari intre el si ceilalti, cat si diferentele menite sa-i atraga atentia. Oamenii, voit sau mai putin voit, lucreaza de-a lungul timpului la brandingul personal cu scopul de a se face remarcati si de a-i atrage langa ei pe cei care se potrivesc cu personalitatea lor.

Personalitatea brandurilor

Personalitatea unui brand il transforma intr-un prieten pentru consumator. Conform proverbului “Prietenul la nevoie se cunoaste”, brandul trebuie sa devina solutia pentru consumator in functie de personalitatea ambelor parti.
Astfel, de-a lungul timpului, brandurile si-au creat o personalitate ce poate fi incadrata in mai multe categorii:

1. Amabilul – Este simplu, prietenos, fara pretentii, neexclusivist.

2. Grijuliul– Este altruist, interesat de nevoile celorlalti, nu este agresiv.

3. Conducatorul – Este cel care conduce si stabileste regulile.

4. Creatorul – Vizionar si cu imaginatie, ii place sa creeze lucruri.
Brandul creator este preocupat de exprimarea libera a sentimentelor si a nevoilor, de crearea unui stil personal, acordand importanta aspectului.

5. Inocentul – Reprezinta optimismul si copilaria.

6. Inteleptul – Este cel care priveste lumea, avand o privire asupra lucrurilor mai profunda si mai critica.

7. Exploratorul – Este mereu in miscare si dornic sa descopere lucruri.

8. Eroul – Este curajos, actioneaza mereu pentru binele celorlalti. Brandul de tip erou reprezinta succesul in actiune.

 

Atunci cand un brand devine prin personalitatea lui o pasiune pentru consumator, acest lucru nu-i aduce doar vanzarile propuse, ci si buzz in randul consumatorilor.